Hyppää sisältöön

Kansallinen 2250-toimintaohjelma valmistuu loppuvuonna – vielä ehdit kommentoimaan luonnosta!

Suomen kansallista toimintaohjelmaa YK:n 2250-päätöslauselman toimeenpanosta hahmoteltiin keväällä ja kesällä yhteistyössä nuorisojärjestöjen sekä –aktiivien kanssa virtuaalisissa työpajoissa. Seuraavaksi on tarkoitus kuulla lisää nuorten mielipiteitä työpajoissa hahmotellun toimintaohjelmaluonnoksen painopisteistä ja tavoitteista. 

Nuori, anna siis äänesi kuulua! 

Vielä pystyt vaikuttamaan toimintaohjelmaan sisältöön tämän kyselyn (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) kautta. Kyselyyn voit vastata 4.10. asti. Toimintaohjelman luonnoksen löydät täältä (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.).

Nuoret ratkaisevassa asemassa toimintaohjelman laadinnassa

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi päätöslauselman 2250 “Nuoret, rauha ja turvallisuus” vuonna 2015. Kestävän rauhan saavuttaminen ilman nuoria on mahdotonta, ja tämän vuoksi päätöslauselman syntyminen oli merkittävä edistysaskel. Päätöslauselmassa valtiot tunnustavat ensimmäistä kertaa historiassa nuorten kokonaisvaltaisen roolin rauhanneuvotteluissa ja konfliktien ennaltaehkäisyssä.

Huomionarvoista kuitenkin on, että pelkkä päätöslauselma itsessään ei vaikuta nuorten rooliin konflikteissa. Ratkaisevaa on, miten onnistuneesti päätöslauselma kyetään toimeenpanemaan. Suomi ilmoitti vuonna 2018 alkavansa valmistella ensimmäistä kansallista toimintaohjelmaa (National Action Plan, NAP) päätöslauselman toimeenpanosta. Toimintaohjelman laatiminen kirjattiin myös vuoden 2019 hallitusohjelmaan. 

Kansallisen toimintaohjelman laadinnassa keskeinen periaate on ollut nuorten omistajuus ja osallisuus, ja prosessista on tehty mahdollisimman nuorisovetoinen. Vaikka kansalliset hallitukset ovat päävastuussa YK:n päätöslauselmien toimeenpanosta, esimerkiksi nuorisojärjestöillä ja muulla aktiivisella kansalaisyhteiskunnalla on merkittävää asiantuntijuutta sekä tärkeä rooli 2250-päätöslauselman toimeenpanossa ja sen seurannassa. Valtaosa nuorista haluaa elää rauhanomaisessa yhteiskunnassa, ja nuorissa on valtavasti potentiaalia väkivallan ja ääriliikkeiden torjumisessa sekä kestävän rauhan rakentamisessa.

Lisätietoja
Tuomas Karvonen
2250-projektikoordinaattori
Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi
tuomas.karvonen@alli.fi


Jaa somessa:

Sinua voisi kiinnostaa