Kansallisen 2250 toimintaohjelman valmistelu
nuorta kuultu
konsultaatiota järjestetty
toimijaa mukana konsultaatioissa
Suomen ensimmäinen kansallinen “Nuoret, rauha ja turvallisuus” -toimintaohjelma julkaistiin 20.8.2021. Kyseessä on samalla maailman ensimmäinen kansallinen toimintaohjelma, joka toimeenpanee YK:n turvallisuusneuvoston “Nuoret, rauha ja turvallisuus”- eli 2250-päätöslauselmaa.
Täältä pääset lukemaan tai lataamaan toimintaohjelman: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-281-352-7
Dokumentti on käännetty myös ruotsiksi ja englanniksi.
Nuoria kuultu ympäri Suomea
Vuonna 2018 ulkoministeri ilmoitti Suomen aloittavan kansallisen toimintaohjelman suunnittelun. Meillä valmistelutyö on pyrkinyt osallistamaan ja kuulemaan nuoria mahdollisimman laajalti. Nuoria kuultiin järjestämällä konsultaatioita ja jakamalla rauhankyselyä 2250-verkostossa mukana olevien järjestöjen sidosryhmien avulla.
- Pohjoisin konsultaatio järjestettiin Ivalossa. Tämä saattoi olla jopa maailman pohjoisin 2250 tapahtuma tähän päivään mennessä.
- Yhteistyötä tehtiin niin kuntien kuin järjestöjen kanssa.
- Rauhankyselyyn sai vastata kuka vaan 15-29 vuotias suomalainen ja Suomessa asuva nuori. Kysely oli auki 2 viikkoa joulukuussa 2018 ja 4 viikkoa tammi/helmikuussa 2019.
Lue täältä konsultaatioiden tuloksia:
Suomeksi – 2250 konsultaatio raportti
På svenska – YPS konsultationsrapport
In English – YPS consultation report
Lisäksi keväällä 2020 järjestettiin yhdessä ulkoministeriön kanssa nuorille suunnattuja digitaalisia workshoppeja, joissa käsiteltiin joka kuukausi yksi 2250-päätöslauselman teema. Workshopeissa kuultiin asiantuntija-alustuksia, kommentoitu ulkoministeriön teemaluonnosta sekä pohdittu siihen pienryhmissä muutosehdotuksia. Työn tavoitteena oli Suomen kansallisen 2250-toimintaohjelman kirjoitus ja hyväksyminen.
Suomen YK-liitto, Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi ja Suomen partiolaiset jättivät yhteisen vetoomuksen YK;n pääsihteeri Ban Ki-moonille Porissa nuorten roolista rauhantyössä. Järjestöt ehdottivat YK:n turvallisuusneuvostolle Nuoret, Rauha ja Turvallisuus päätöslauselman luomista.
Aloite korosti, että nuorten osallistamisessa ja voimauttamisessa on kyse tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden lisäksi kansainvälisestä rauhasta ja turvallisuudesta. Aloitteen mukaan nuoret kantavat väkivallan taakkaa ilman mahdollisuuksia vaikuttaa konflikteihin johtaneisiin päätöksiin.
Ammanin Nuorten Julkilausuma: Nuoret, rauha ja turvallisuus laadittiin elokuussa 2015. Julkilausumassa esitellään nuorten rauhanrakentajien yhteinen näkemys ja suunnitelma konfliktien ehkäisyyn ja kestävän rauhan rakentamiseen.
Joulukuun 9 päivä YK:n päätöslauselma 2250 hyväksytään turvallisuusneuvostossa. Tämä historiallinen päätöslauselma oli ensimmäinen YK:n päätöslauselma, joka tunnustaa nuorten miesten ja nuorten naisten keskeisen roolin kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden ylläpitämisessä ja edistämisessä.
Suomen 2250-verkosto perustetaan. Verkoston tavoitteena on edistää päätöslauselman toimeenpanoa Suomessa. Kaikki ovat tervetulleita mukaan verkoston toimintaan.
Tällä aikajanalla näet kuinka nuoret, rauha ja turvallisuus tematiikka on edistynyt Suomessa ja maailmalla.
Rauha ei ole vain konfliktin puutetta. Se on olotila, joka vaatii jatkuvaa työtä ja ylläpitoa niin Suomessa kuin kaikkialla muuallakin. Me uskomme, ettei rauhaa voi olla ilman nuorten osallisuutta. Siksi olemme perustaneet tämän sivuston kertoaksemme mitä nuoret ja nuorisojärjestöt tekevät rauhan eteen joka päivä Suomessa ja maailmalla, sekä vaatiaksemme valtioilta tekoja nuorten rauhantyön edistämiseksi.
Suomella on osaamista ja uskottavuutta päätöslauselman edistämiseksi. Nuoret, rauha ja turvallisuus -teema on lähtöisin Suomesta, suomalaisilta nuorisoaktiiveilta. Suomi on malliesimerkki nuorten vahvoista osallistumis mahdollisuuksista. Nuorisovaltuustot kirjattiin lakiin vuonna 2015 ja nuorten osallistumista on tuettu kaikilla yhteiskunnan tasoilla. Suomen YK-nuorisodelegaattiohjelma on pyörinyt vuodesta 1997 lähtien.
Päätöslauselma tukee Suomen ulkopolitiikan vaikuttavuutta. Yksi Suomen kehityspolitiikan päätavoitteista on lisätä kehitysmaiden vakautta, löytää nuorille työ- ja opiskelumahdollisuuksia sekä ehkäistä radikalisoitumista. Nuoret miehet ja nuorten naiset tulee nähdä myös Suomen ulkopolitiikassa positiivisina toimijoina, sen sijaan, että he olisivat vain politiikan kohde. Panostamalla nimenomaan nuoriin vaikutamme myös maailman pakolaistilanteeseen sekä ehkäisemme radikalisoitumista.
Päätöslauselma edistää YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Etenkin tavoitetta nro. 16, joka vaatii valtioita edistämään rauhanomaisia yhteiskuntia, takaamaan kaikille pääsy oikeuspalveluiden pariin sekä rakentamaan tehokkaita ja vastuullisia instituutioita kaikilla tasoilla.
Verkoston edustajat lähestyvät virkahenkilöitä ja poliitikkoja, jotta Suomi edistäisi Nuoret, Rauha ja Turvallisuus päätöslauselman toteuttamista.
Kevät 2018: Ulkoministeri Soini julistaa Suomen laativan kansallisen toimeenpanosuunnitelman päätöslauselmasta ensimmäisenä maana maailmassa.
Syksy 2018: Nuorisojärjestöt aloittavat nuorille suunnatut konsultaatiot siitä mitä Suomen pitäisi tehdä nuorten rauhantyön edistämiseksi kotimaassa ja maailmalla.
Suomi isännöi historian ensimmäisen kansainvälisen symposiumin nuorten roolista rauhantyössä yhdessä YK:n, Qatarin, Kolumbian, United Network of Young Peacebuildersin ja Search For Common Groundin kanssa.
Keväällä 2019 nuorten näkemyksiä kartoittavat konsultaatiot saadaan päätökseen ja tulokset julkaistaan.
Keväällä 2019 käytiin myös eduskuntavaalit. Nuorisojärjestöt kampanjoivat sen puolesta, että 2250-toimintaohjelman laatiminen ja tuki nuorten rauhantyölle saataisiin hallitusohjelmaan. Vaikuttaminen onnistui ja 2250-työ on mainittuna hallitusohjelmassa.
2250-toimintaohjelman kirjoittaminen lähti kunnolla käyntiin. Kevään 2020 aikana järjestettiin viisi digitaalista workshoppia ulkoministeriön kanssa. Näissä käytiin nuorijohtoisesti läpi luonnoksia Suomen 2250-toimintaohjelmalle. Työ jatkuu syksyllä 2020, jolloin kansallinen toimintaohjelma on tarkoitus saada valmiiksi.
Osallistu
Lue lisää erilaisista mahdollisuuksista osallistua nuoret, rauha ja turvallisuus toimintaan
2250-verkosto
Lue lisää suomalaisten kansalaisjärjestöjen muodostamasta 2250-verkostosta