YK:n jäsenmaat ovat vastuussa päätöslauselman 2250 toimeenpanosta, mutta on tärkeää että myös kansalaisyhteiskunta ja me nuoret osallistumme päätöslauselman toimeenpanoon. On hyvä muistaa että me kaikki voimme tukea 2250 työtä kouluissa ja työpaikoilla, vapaa-ajalla sekä kunnallisella, kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.
Osallistu!
Liity 2250-verkostoon!
Liity 2250-verkoston Facebook-ryhmään, näin pysyt ajan tasalla tapahtumista ja tapaamisista sekä siitä, mitä Suomessa tehdään 2250:n edistämiseksi.
Share the 2250 love!
Jotta voimme edistää päätöslauselma 2250:n päämääriä on tärkeää että jaamme tietoa itse päätöslauselmasta ja siihen liittyvistä tapahtumista.
Järjestä tapahtuma
Erilaiset tapahtumat ovat hyvä tapa lisätä ihmisten tietoisuutta päätöslauselmasta sekä saada muita nuoria, päättäjiä ja järjestöjä mukaan keskusteluun ja toimintaan.
Kampanjoi
Jonkin asian ajaminen tarkoittaa sen tuomista keskusteluun, suunnitele oma kampanja 2250- teeman ympärille.
Yhteistyö
Yhteistyöllä eri toimijoiden kanssa voimme saada päätöslauselmalle paremmin näkyvyyttä ja tuloksia.
Liity 2250-verkostoon!
2250-verkosto edistää YK:n turvallisuusneuvoston Nuoret, rauha ja turvallisuus päätöslauselman toimeenpanoa ja tiedotusta Suomessa. 2250-verkosto on päätöslauselmasta kiinnostuneiden järjestöjen ja henkilöiden verkosto, jonka sihteerinä toimii Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi. 2250-verkoston kokoukset ovat kaikille kiinnostuneille avoimia ja olisi mahtavaa nähdä sinut seuraavassa tapahtumassa tai kokouksessa.
Liity 2250-verkoston Facebook-ryhmään, näin pysyt ajan tasalla tapahtumista ja tapaamisista sekä siitä, mitä Suomessa tehdään 2250:n edistämiseksi.
Mukana voi olla monella eri tavalla
Järjestäisitkö tapahtuman?
Järjestä nuoret, rauha ja turvallisuus tapahtuma omalla paikkakunnallasi. Erilaiset tapahtumat ovat hyvä tapa lisätä ihmisten tietoisuutta päätöslauselmasta sekä saada muita nuoria, päättäjiä ja järjestöjä mukaan keskusteluun ja toimintaan.
Tässä muutama vinkki tapahtuman suunnitteluun:
- Mieti millainen tilaisuus toimii parhaiten paikkakunnallasi/alueellasi lisäämään tietoisuutta päätöslauselmasta 2250? Tempaus, paneeli, keskustelutilaisuus tai jokin pienimuotoisempi tapahtuma?
- Osuisiko tapahtuma jollekin teemaviikolle tai kansainväliselle päivälle?
- esimerkkejä: 20. helmikuuta: Kansainvälinen sosiaalisen oikeudenmukaisuuden päivä
- maaliskuuta: Kansainvälinen päivä omistettu oikeudelle totuuteen julmista ihmisoikeusloukkauksista ja uhrien ihmisarvolle
- toukokuuta: Kansainvälinen rauhanomaisen yhteiselon päivä
- heinäkuuta: Nuorten osaamisen päivä
- syyskuuta: Kansainvälinen rauhanpäivä
- Missä tapahtuman voisi järjestää? Mikä olisi paras tapa markkinoida tapahtumaa – koulussa, somessa, paikallisten järjestöjen postituslistalla, muu?
- Kenelle tilaisuus on? Ketä ehdottomasti halutaan paikalle kuulemaan aiheesta – opiskelijoita, kansanedustajia, kunnallispäättäjiä, nuorisoaktiiveja, kansalaisjärjestöjä..?
- Budjetti? Miten ja mistä rahoitusta on mahdollista saada?
- Kokoa tiimi! Ole yhteydessä nuorisojärjestöihin, kouluihin tai mediaan saadaksesi yhteistyökumppaneita tilaisuuden järjestämiseen.
- Kysy ystäviä, kollegoita ja ystäväjärjestöjä auttamaan tilaisuuden markkinoinnissa.
Kokoa tiimi tai järjestä kampanja
Järjestä kampanja?
Jonkin asian ajaminen tarkoittaa sen tuomista keskusteluun, jotta asia saisi kannatusta, ja jolloin päätöksentekijät ja muut keskeiset toimijat käsittelisivät asiaa:
- Mieti (järjestösi kanssa) minkälaista viestiä haluaisit edistää. Voit valita esimerkiksi päätöslauselman kokonaisuudessaan tai vain yhden spesifin päätöslauselman osa-alueen – esimerkiksi nuorten osallisuuden parantaminen päätöksenteossa, väkivallan ennaltaehkäisy, radikalisoituminen jne.
- Mieti yhteistyökumppaneita, joiden haluaisit olevan osana 2250-kampanjaa, esim. nuorten yhdistyksiä tai nuoriin keskittyneitä kansalaisjärjestöjä, rauhanjärjestöjä, päättäjiä, nuorisovaltuusto tms. Muista myös miettiä, kuka tai ketkä ovat kohderyhmäsi.
- Millaisen kampanjan haluaisit järjestää? Some kampanja, työpajoja tai koulutuksia päätöslauselmasta.
- Ota yhteyttä paikalliseen mediaan (sanomalehdet, televisio).
Yhteistyö!
Päätöslauselma 2250 tarkoituksena ottaa nuoret mukaan yhteistyöhön väkivallan estämiseksi, väkivaltaisten ääriliikkeiden vastustamiseksi ja rauhan rakentamiseksi. Yhteistyöllä eri toimijoiden kanssa voimme saada päätöslauselmalle paremmin näkyvyyttä:
- Löydä itsellesi liittolainen tai tukija. Kartoita ketkä jo tekevät työtä rauhan ja turvallisuuden alalla omalla alueellasi – tässäkin 2250- verkosto auttaa mielellään. Ehkä tunnet jo ihmisiä jotka on mukana nuorisovaltuustossa, rauhanliikkeessä, päätöksentekijöitä jne.
- Mieti, mitä molemmat osapuolet voivat antaa mahdollisessa yhteistyössä: sulla saattaa olla paljon tietoa siitä, miten nuoria saadaan mukaan toimintaan, kun taas toisella osapuolella voi olla paremmat mahdollisuudet rahoittaa toimintaa tai on hyvät yhteydet muihin tekijöihin.
- Ota rohkeasti yhteyttä eri toimijoihin ja selvitä, miten voisitte tehdä yhteistyötä.
Tässä osiossa esittelemämme osaallistumismahdollisuudet on muokattu United Network of Young Peacebuildersin (UNOY) työkaluista Suomen yhteyteen sopiviksi.